Mijn praktijk is een katvriendelijke praktijk maar wat betekent dit nu eigenlijk?

Een kat naar de consultatie brengen kan veel stress met zich meebrengen; zowel voor de kat als voor de eigenaar. Want katten zijn door hun unieke karakter erg verschillend van honden. Katten zijn sterk territoriale dieren, dat wil zeggen dat ze binnen hun eigen territorium meestal zelfzeker en happy zijn maar van zodra ze buiten hun normale habitat komen kunnen ze erg gestresseerd geraken.

Meestal begint het al met het pakken van de kat en in de transportkooi zetten, de autorit naar de praktijk, het wachten in de wachtzaal en onderzocht worden op een vreemde tafel. Al deze aspecten kunnen het voor de kat (en zijn of haar baasje) moeilijk maken om op consult te komen. Maar het hoeft zo niet te zijn, soms maken kleine aanpassingen al een groot verschil. Het is natuurlijk onmogelijk om alle stress uit te schakelen maar met de juiste aanpak kan het de ervaring voor de kat toch al minder ‘traumatisch’ maken.


En dat is wat ik in mijn praktijk doe

Ik heb een erg katvriendelijke aanpak (in het Engels omschreven als ‘cattitude’) om het consult zo aangenaam en goed mogelijk te laten verlopen; zowel voor de kat als voor het baasje.

Dit is niet alleen omdat ik erg graag met katten omga maar ook omdat ik continu bijscholingen volg specifiek over katten. Ik ga regelmatig naar het ‘kattencongres’ (het congres van de International Society of Feline Medicine) in het buitenland om op de hoogte te blijven van de nieuwste inzichten wat betreft kattengedrag maar ook wat betreft hun ziekten. Want ook daar lijken katten helemaal niet op honden: ze krijgen ziekten die bij honden zelfs niet bestaan bv. FIV beter bekend als kattenaids. En sommige medicijnen zijn voor katten toxisch (bv. aspirine) want katten ontbreken het enzym om deze medicatie te verwerken; de behandeling moet dus ook op kattenmaat aangepast worden.

Indien u meer informatie wilt hebben over hoe u met uw kat het beste tot in de praktijk komt kunt u mij steeds bellen. Want samen kunnen we ervoor zorgen dat de consultatie en behandeling van uw kat op de meeste aangename en katvriendelijke manier verloopt!

En natuurlijk vergeet ik de zwerfkatten niet

Ik doe actief mee aan het zwerfkattenproject van de gemeente Kortenberg. Als u wilt weten hoe u het leven van een zwerfkat in uw buurt kunt verbeteren neem dan contact met mij op voor meer inlichtingen hieromtrent.